Skąd na stole, smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
Gleba to jest ziemia czarna,
w której rośnie zboże z ziarna.
Kiedy zboże jest dojrzałe,
rolnik kosi je z zapałem, potem młóci,
w swych maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie, ziarno miele,
białej mąki robi wiele.
Mąka trafia do piekarza,
który ciasto z niej wytwarza.
Z ciasta robi: chleb, rogale…
W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! „Ślinka leci”,
więc smacznego, drogie dzieci!
W tym tygodniu Słoneczka poznały etapy powstawania chleba, samodzielnie przygotowały sobie śniadanko, a także zamieniły się w piekarzy i formowały własne wypieki z masy solnej. Zabawy było co niemiara! Maluszki dowiedziały się również skąd się bierze wełna
i wykonały swoje własne owieczki.